Čo je to tvrdosť ocele a aký má vplyv na kvalitu noža

Jeden z najdôležitejších parametrov, ktorý rozhoduje o kvalite noža je tvrdosť ocele, z ktorej je vyrobená čepeľ. V tomto článku nájdete zrozumiteľné informácie o kľúčovej vlastnosti ocele - o jej tvrdosti.

Zorientovať sa v ponuke veľkého množstva ocelí používaných pri výrobe nožov je pomerne dosť zložité. V tomto článku vám prinášame stručný a zjednodušený prehľad, kde sme sa snažili charakterizovať najčastejšie používané ocele.

Nerezové ocele

Nerezová oceľ by mala obsahovať minimálne 13% chrómu, čo zabezpečuje jej odolnosť voči korózií.  Výhodou nerezovej ocele je potreba iba minimálnej starostlivosti.

420 (AISI 420, 420J) – najnižšia rada medzi nožiarskymi oceľami, používaná najmä pri nožoch nižšej cenovej kategórie.  Nože z tejto ocele majú dobrú odolnosť voči korózií. Pomerne rýchlo však strácajú ostrosť, preto ich treba častejšie brúsiť. Nízky obsah uhlíka (< 0.4%).


440 (440A, 440B) – kvalitnejšia oceľ v porovnaní so 420. Zostávajú dlhšie ostré a sú odolnejšie voči opotrebeniu ako 420, dosahujú vyššiu tvrdosť – zvyčajne od 55 do 59 HRC. Obsah uhlíka 0.65-0.95%.


440C – najkvalitnejšia oceľ zo štyristovkovej rady, vďaka vysokému obsahu uhlíka. Kvalitná nerezová oceľ vhodná na všetky bežné činnosti. Vyžaduje iba minimálnu starostlivosť a pomerne ľahko sa brúsi. Veľmi dobrá oceľ pre nôž na každodenné použitie.


AN-58 – španielska oceľ od výrobcu Miguel Nieto . Ide o ekvivalent ocele 420HC (prípadne ocele 425). Obsahuje  0.45% uhlíka, 0.5% mangánu, 13.5% chrómu, 0.12% niklu. Dosahuje veľmi dobrú tvrdosť 58-60 HRC, ale z dôvodu nižšieho obsahu uhlíka je potrebné častejšie brúsenie.


AUS-8 – nerezová oceľ vyrábaná v Japonsku, firmou Aichi Steel Corporation. Kvalitatívne je porovnateľná s oceľami 440C, prípadne 8Cr13MoV.  Zvyčajne dosahuje tvrdosť 57-59 HRC. Dá sa veľmi dobre brúsiť, ostrie vydrží porovnateľne  ako na 440C. Kvalitná oceľ strednej kategórie, s dobrým pomerom kvalita/cena.

 

CPM S35VN – prémiová nerezová oceľ vyrobená metódou práškovej metalurgie, od amerického výrobcu Crucible Industries. Oceľ sa vyznačuje vysokým obsahom uhlíka (1.4%), vanádu (3%) a molybdénu (2%).  Špecialitou tejto ocele (a zároveň vylepšením oproti jej predchodcovi S35V) je pridanie Nióbu (0.5%), ktorý zvyšuje odolnosť čepele a zabraňuje vylamovaniu ostria. Jedna z najkvalitnejších ocelí na výrobu nožov súčasnosti. Dosahuje tvrdosť do 61 HRC. Excelentná oceľ vo všetkých ohľadoch.

CPM S90V – prémiová nerezová oceľ vyrobená metódou práškovej metalurgie, od amerického výrobcu Crucible Industries. Oceľ sa vyznačuje veľmi vysokým obsahom uhlíka (2.3%) a extrémne vysokým podielom vanádu (9%). Vďaka týmto prvkom sa vyznačuje skvelou oteruvzdornosťou a výdržou ostria. Vysoký podiel chrómu zabezpečuje veľmi dobrú odolnosť voči korózií. Ide o jednu z najkvalitnejších ocelí na výrobu nožov súčasnosti. Jej jedinou nevýhodou je pomerne obtiažne brúsenie.


MOVA 440 - španielska oceľ používaná prevažne na nožoch Muela alebo Cudeman. Ide o nerezovú molybdén – vanádiovú oceľ. Presné zloženie je 0.53% uhlík, 0.50% mangán, 0.35% kremík, 14.50% chróm, 0.50% molybdén a 0.18% vanád. Kvalitou zodpovedá približne oceli 440B. V závislosti od spracovania dosahuje tvrdosť medzi 57-61 HRC.


N690 – oceľ od rakúskeho výrobcu Bohler-Uddeholm, svojimi parametrami je podobná oceli 154CM, prípadne japonskej oceli VG-10. Excelentná nerezová oceľ s tvrdosťou 58-60HRC a vynikajúcim držaním ostria. Výborná oceľ pre outdorové nože alebo poľovnícke nože.


N695 – na rozdiel od N690 neobsahuje kobalt, je to ekvivalent ocele 440C. Veľmi kvalitná oceľ s tvrdosťou 57-60HRC. Vysoká odolnosť voči opotrebeniu.


Sandvik 12C27 – švédska nerezová oceľ od výrobcu Sandvik Materials Technology. Je široko používaná napríklad na nožoch Morakniv alebo Opinel. Výborná pre bežné použitie – ľahko sa brúsi a pomerne dobre drží ostrie. Dosahuje tvrdosť 57-59 HRC.


Sandvik 14C28N – švédska nerezová oceľ od výrobcu Sandvik Materials Technology. Ide o vylepšenú verziu ocele 13C26. Pre zvýšenie odolnosti proti korózií, je do tejto ocele pridaný dusík (0,11%). Veľmi kvalitná oceľ  vyššej kategórie s tvrdosťou 58-62HRC. Dá sa nabrúsiť extrémne ostro a výborne drží ostrie. Výborná oceľ pre outdorové nože alebo lovecké nože.


RWL-34 – nerezová oceľ vyrobená  rýchlo stužiteľnou práškovou technológiou. Výrobcom je švédska firma Damasteel AB. RWL-34 patrí medzi špičkové ocele, môže dosahovať tvrdosť 59-64 HRC, má veľmi dobrú odolnosť voči korózií a skvele drží ostrie. Nevýhodou je zvyčajne vyššia cena nožov z tejto ocele.

Nástrojové ocele

Nástrojová oceľ je charakterizovaná obsahom uhlíka 0,5 - 1,5% (niekedy aj viac) a pomerne vysokým obsahom legujúcich prvkov (chróm, molybdén, vanád, wolfrám a iné). Základnými vlastnosťami nástrojových ocelí sú vysoká tvrdosť, húževnatosť a veľmi vysoká odolnosť voči opotrebeniu. Vďaka týmto vlastnostiam sú nástrojové ocele ideálnou voľbou pre outdoorové nože. Nástrojové ocele sú podstatne drahšie než bežné nerezové alebo uhlíkové ocele. Ich vysokú cenu spôsobuje najmä veľmi vysoký obsah legujúcich prvkov, ale aj náročné metalurgické postupy výroby.

CPM-4V  - prémiová nástrojová oceľ vyrobená metódou práškovej metalurgie, od amerického výrobcu Crucible Industries. Charakterizuje ju vysoká húževnatosť a odolnosť voči opotrebeniu. Vysoký obsah uhlíka 1.35% zabezpečuje výborné držanie ostria. Ostatné prvky obsiahnuté v CPM-4V sú 5% chróm, 3,85% vanád, 2,95% molybdén, 0,8% kremík, 0,4% mangán. Tvrdosť ocele sa môže dosahovať až 66 HRC.

 

D2 – patrí medzi tzv. “polonerezové” nástrojové ocele,  vďaka 12% obsahu chrómu. Vysoký obsah uhlíka (1,5%) zabezpečuje výborné držanie ostria. Veľmi kvalitná oceľ  vyššej kategórie s tvrdosťou 60-62HRC. Kombinácia skvelej odolnosti voči opotrebeniu, vysokej tvrdosti a takmer nerezovosti robia z tejto ocele skvelú voľbu, predovšetkým pre outdorové, survival nože alebo bojové nože.


Niolox (SB1, 1.4153.03) - nástrojová, tzv. “polonerezová” oceľ od nemeckého výrobcu Lohmann. Obsahuje 0,8% uhlíka, 12,7% chrómu, 1,1% molybdénu, 0,9% vanádu a 0,7% nióbu. Spája v sebe vysokú odolnosť voči korózií a veľmi dobré držanie ostria. Vďaka obsahu nióbu je táto oceľ veľmi jemnozrnná, čo napomáha stabilite ostria. Tvrdosť ocele sa pohybuje medzi 58 - 63 HRC. Niolox je porovnateľná s oceľou D2, avšak má ešte lepšie držanie ostria a húževnatosť.

 

PGK - nástrojová oceľ od nemeckého výrobcu Lohmann. Obsahuje 1,15% uhlíka, 8,2% chrómu, 1,5% molybdénu, 2% vanádu, 1,5% wolfrámu a 1% kremíka. Spája v sebe excelentné držanie ostria, vysokú odolnosť voči opotrebeniu, optimálnu húževnatosť a je vysoko odolná voči vylamovaniu. Vďaka týmto vlastnostiam je vhodná na väčšie nože určené aj na ťažšiu prácu, ako je sekanie a pod.

 

Sleipner - nástrojová oceľ od rakúskeho výrobcu Bohler-Uddeholm. Obsahuje 0,9% uhlíka, 7,8% chrómu, 2,5% molybdénu, 0,5% vanádu, 0,5% mangánu a 0,9% kremíka. Oceľ Sleipner má dobrú odolnosť voči opotrebeniu a držanie ostria porovnateľné s oceľou D2. Zároveň je však odolnejšia voči vylamovaniu ostria, a má vyššiu húževnatosť (v porovnaní s D2). Môže dosahovať tvrdosť > 63 HRC.

 

Uhlíkové ocele

Uhlíková oceľ je obvykle tvrdšia a odolnejšia ako oceľ nerezová. Ľahšie sa brúsi a dokážete na nej spraviť oveľa „jedovatejšie“ ostrie ako na nerezovke.  Nôž z uhlíkovej ocele však vyžaduje starostlivosť. Po každom použití ho treba dosucha utrieť a z času na čas čepeľ pretrieť olejom. V opačnom prípade nôž chytá patinu a koroduje.

 

1075 – uhlíková oceľ používaná na výrobu nožov, sekacích nástrojov, ale aj pružín. Obsahuje 0,7 - 0,8% uhlíka, 0,5 - 0,8% mangánu a stopové množstvá forsforu a síry. Jedná sa o vysokouhlíkovú oceľ, čiže sa dobre brúsi a ľahko na nej dosiahnete vysokú ostrosť. Zároveň však pri nožoch z tejto ocele treba dbať na správnu starostlivosť a údržbu. Oceľ 1075 využíva napríklad výrobca Condor. V porovnaní s oceľou 1095 má vyššiu húževnatosť, vďaka čomu sa využíva na väčších nožoch alebo mačetách určených na sekanie a hrubšiu prácu.

 

1095 – uhlíková oceľ používaná predovšetkým na výrobu nožov a mečov. Obsahuje 0,95% uhlíka, 0,3 - 0,5% mangánu a stopové množstvá forsforu a síry. Jedná sa o vysokouhlíkovú oceľ, čiže sa dobre brúsi a ľahko na nej dosiahnete vysokú ostrosť. Takisto veľmi slušne drží ostrie a je pomerne húževnatá a odolná voči vylamovaniu. Zároveň však pri nožoch z tejto ocele treba dbať na správnu starostlivosť a údržbu, keďže pomerne jednoducho hrdzavie. Oceľ 1095 využíva napríklad výrobca Condor. V porovnaní s ostatnými oceľami zo série 10xx (1060, 1075, 1084, atď.) má najvyšší obsah uhlíka, čiže má najlepšie držanie ostria a nižšiu húževnatosť.


80CrV2 (L2, 1.2235) – húževnatá, vysoko uhlíková pružinová oceľ, veľmi často používaná na fínskych nožoch. Je to ekvivalent ocelí L2 a 1.2235. Obsahuje 0,85% uhlíka, 0,6% chrómu, 0,15 - 0,25% vanádu, 0,3 - 0,5% mangánu. Jedná sa o veľmi húževnatú vysokouhlíkovú oceľ, dobre sa brúsi a ľahko na nej dosiahnete vysokú ostrosť. Vďaka vysokej húževnatosti sa využíva aj na väčšie severské nože určené na sekanie - leuku.

 

C100 – bežne používaná uhlíková oceľ na nožoch Morakniv. Je takmer totožná s oceľou 1095 (1% uhlík, 0,5 % mangán). Bežne dosahuje tvrdosť 58-60 HRC. Jednoducho sa brúsi a ľahko na nej dosiahnete vysokú ostrosť. Veľmi rýchlo chytá patinu a koroduje – nože treba držať v suchu a z času na čas čepeľ pretrieť olejom.

 

XC90 – uhlíková oceľ používaná na nožoch Opinel. Jednoducho sa brúsi a ľahko na nej dosiahnete vysokú ostrosť.  Vo vlhkom prostredí rýchlo koroduje – nože treba držať v suchu a čepeľ pravidelne pretrieť olejom.