Ako si vybrať správny nôž?

Chceli by ste si kúpiť nôž ale neviete sa rozhodnúť? V tomto článku nájdete parametre, nad ktorými sa musíte zamyslieť pri výbere noža.

Na čo sa zamerať pri nožoch a ich kúpe?

Pri kúpe noža je potrebné zamerať sa hlavne na tieto otázky:

o   Na aký účel nôž potrebujeme?

o   Preferujem zatvárací nôž alebo nôž s pevnou čepeľou? 

o   Aká bude suma, ktorú som ochotný investovať?

o   Nerezová alebo uhlíková oceľ?

o   Aký materiál zvoliť na rukoväť?

 

1. Na aký účel nôž potrebujeme?
Výber správneho noža môže byť pri súčasnej širokej ponuke zložitým rozhodnutím. Hneď na začiatok poviem, že ideálny nôž neexistuje. Každý nôž na základe svojich vlastností vyniká pri iných činnostiach. V dnešnej dobe si na trhu môžete vybrať nože rôznych typov a veľkostí.


Multifunkčný nôž

Jedná sa o nože s väčším počtom funkcií. To je dosiahnuté vďaka možnosti využitia viacerých čepelí. Práve vďaka použitiu viacerých čepelí sa jedná zväčša o zatváracie nože, keďže ich vyhotovenie podporuje viacero čepelí a ich bezpečné využívanie.



Lovecký alebo poľovnícky nôž

Tieto nože sú určené hlavne pre potreby poľovníkov a lovcov. Teda konkrétne pre spracovanie mäsa a zveriny, ale aj napríklad na sekanie dreva. Práve preto musia byť tieto nože mimoriadne odolné a praktické. Niektoré špeciálne lovecké nože majú možnosť vymieňať čepele, vďaka čomu sa jednoduchý lovecký nôž dokáže zmeniť na pílku, alebo filetovací, rybársky nôž. Tieto nože majú výhodu, že sa môžu používať na viacej účelov ale nie sú také pevné ako jednoúčelové nože.


Bojový alebo armádny nôž

Pri týchto nožoch sa vyrábajú ako zatváracie nože, tak aj nože s pevnou čepeľou. Tieto nože sa prezentujú veľkou odolnosťou a sú uspôsobené na spôsobovanie čo najväčších zranení a devastačných poranení v tele útočníka. Medzi najznámejšie bojové nože u nás patrí asi nôž UTON, ktorý je dodnes súčasťou výzbroje armád ČR a SR. Medzi tieto nože môžeme zaradiť aj vrhacie, hádzacie nože, ktoré sú špeciálne upravené a vyvážené na hádzanie. 

 

Kuchynský nôž 

Aj keď sa môže zdať, že nôž v kuchyni má iba jeden účel a teda jeho výber nie je zložitý, rozhodne to nie je pravda. Aj pri výbere nožov do kuchyne treba dbať na materiál, kvalitu, prevedenie a starostlivosť.

 


Vreckové nože

Vreckové nože sú vyhľadávané kvôli nízkej hmotnosti, cenovej dostupnosti ale najmä  vďaka malým rozmerom. Vreckový nôž v puzdre za opaskom pôsobí nenápadne oproti nožom s pevnou čepeľou. Vreckové nože predstavujú praktického pomocníka pri bežnom nosení, na cestách, dobrodružných výletoch v horách a drobných opravách. Všetky vreckové nože majú zatváraciu konštrukciu s poistkami, takže nemôže dôjsť k samovoľnému otvoreniu noža a následnému poraneniu.

 

Hubárske nože

Čepeľ hubárskeho noža je špeciálne vytvarovaná tak, aby sa akýkoľvek druh huby čo najpohodlnejšie spracoval s minimálnym odpadom. Okrem upravenej čepele majú hubárske nože vytvarovanú aj rukoväť tak, aby sa Vám pri orezávaní húb smerom k sebe, čo najlepšie držala v ruke. Niektoré hubárske nože majú na opačnom konci rukoväte štetinky, ktoré slúžia na dokonalé očistenie húb.

 

2. Preferujem zatvárací nôž alebo nôž s pevnou čepeľou? 

Pevný nôž sa nedá zatvoriť, ale je veľmi odolný. Môžeme s ním sekať polená, rúbať stromy, páčiť alebo bodať. Medzi nevýhody pevnej konštrukcie patrí rozhodne váha a neskladnosť - puzdro s takýmto nožom si môžete len pripnúť zvislo na opasok alebo ho nechať v ruksaku.

Zatváracia konštrukcia (folding knife) je komplikovanejšia a kvôli pohyblivej časti má nižšiu pevnosť pri sekaní a páčení. Klasický zatvárak tak skvelo poslúži na ľahšie úkony ako otváranie škatúľ, rezanie povrazov, príprava jedla atď. Aby sa čepeľ svojvoľne nezatvárala, existujú rôzne mechanizmy poistiek (linerframe alebo back lock) - nôž bez poistky úplne odporučiť nemôžeme. Hlavné je, aby sa vám poistka ľahko obsluhovala jednou rukou a na konkrétnom mechanizme vlastne veľmi nezáleží.

Dôležité: Nože, ktoré sa dajú otvoriť jednou rukou, môžu byť v niektorých krajinách zakázané (napríklad v Nemecku), a pokiaľ bude mechanizmus otvárania asistovaný (označovaný ako automatický alebo vystrelovák), budú zakázané skoro kdekoľvek.

 

3. Aká bude suma, ktorú som ochotný investovať?
Hovoríte si "Prečo mám do noža investovať, keď si môžem kúpiť nôž zo supermarketu za pár korún?" A ako dlho vám taký nôž obvykle vydrží? Neotupí sa vám rýchlo? Pracuje sa vám s ním jednoducho alebo nad krájaním, rezaním strávite večnosť a potom už nemáte ani chuť do ďalšieho používania? Ostrie je hneď poškriabané alebo dokonca hrdzavie? A rukoväť je nepohodlná alebo dokonca po čase upadne? Tak to sú lacné nože zo supermarketu. Pokiaľ trochu viacej zainvestujete do kvalitného noža a budete sa o neho aj starať, tak vám vydrží až do konca života.

 

4. Nerezová alebo uhlíková oceľ?

Pri  výbere noža z nerezovej alebo uhlíkovej ocele záleží na preferenciách každého z nás. Oba typy ocele majú svoje výhody aj nevýhody.

Uhlíková oceľ  je obvykle tvrdšia a odolnejšia ako oceľ nerezová. Ľahšie sa brúsi a dokážete na nej spraviť oveľa „jedovatejšie“ ostrie ako na nerezovke.  Nôž z uhlíkovej ocele však vyžaduje starostlivosť. Po každom použití ho treba dosucha utrieť a z času na čas čepeľ pretrieť olejom. V opačnom prípade nôž chytá patinu a koroduje.

Nerezová oceľ by mala obsahovať minimálne 13% chrómu, čo zabezpečuje jej odolnosť voči korózií. Brúsenie nerezovej ocele je o niečo ťažšie ako brúsenie uhlíkovej ocele.  Výhodou nerezovej ocele je potreba iba minimálnej starostlivosti, preto je populárna u outdoorových a loveckých nožov. Ak sa o nôž nechcete, alebo nemáte čas pravidelne starať, odporúčame kúpu noža z nerezovej ocele.

 

5. Aký materiál zvoliť na rukoväť?

Popri tradičných materiáloch ako drevo a paroh sa do popredia dostali moderné priemyselne vyrábané materiály ako G10, Micarta, Kraton a mnoho iných. Hlavnou výhodou týchto materiálov je ich pevnosť a odolnosť voči záťaži.  Na dotyk sú príjemné, nekĺžu v mokrej ruke a nenasiaknu vodou tak ako drevo, preto sú vhodnejšie na použitie v extrémnych podmienkach. Drevená rukoväť dodáva nožom typickú eleganciu a krásu. Používa sa pri tradičných napr. škandinávskych nožoch. Rukoväte z parohu sú využívané predovšetkým pri tradičných loveckých nožoch.