Švajčiarske nože Victorinox

Nože Victorinox predstavujú sen pre každého chlapca a povinnú výbavu každého muža a nejednej ženy.

Nože Victorinox sú nenahraditeľným pomocníkom či už v kuchyni a domácnosti ale aj v prírode. Od firmy Victorinox máme na výber z rôznych veľkostí kuchynských nožov a multifunkčných nožov s funkciami podľa vlastného výberu. Takmer každý multifunkčný Victorinox nôž obsahuje veľkú čepeľ, otvárač na konzervy a na fľaše. Spoločnosť Victorinox ponúka spravidla dva modely nožov, z ktorých jeden obsahuje okrem rôznych funkcií aj vývrtku, a druhý model noža má namiesto vývrtky krížový skrutkovač. Nože Victorinox sú známe predovšetkým svojou kvalitou, nádherným dizajnom a maximálnou funkčnosťou. Firma bola založená v meste Ibach vo Švajčiarsku v roku 1884. V roku 2005 kedy kúpila konkurenčnú spoločnosť Wenger, sa stala jediným dodávateľom viacúčelových nožov pre švajčiarsku armádu. Firma Victorinox okrem nožov ponúka zákazníkom aj rôzne náramkové hodinky, cestovné tašky, kufre a batohy ale aj brúsky a škrabky.





História spoločnosti Victorinox

·        1884 – založená spoločnosť v meste Ibach vo Švajčiarsku. Jej zakladateľom bol tovariš Karl Elsener. Energiu pre leštiace a brúsiace stroje dodávalo vodné koleso z potoku Tobelbach.

·        1891 – spoločnosť začala dodávať nože pre švajčiarsku armádu.

·        1897 – 12. júla bol patentovaný švajčiarsky dôstojnícky a športový nôž.

·        1909 – vzniká znak Victorinox (biely kríž na červenom štíte), ktorý slúži na rozoznanie originálneho noža od falzifikátu a používa sa dodnes. Dochádza tiež ku zmene názvu spoločnosti na Victoria podľa mena matky majiteľa, ktorá v tomto roku zomrela.

·        1921 – do výroby bola zavedená nerezová oceľ (skrátene známa ako „inox“). Spojením mena Victoria so slovom „inox“ vznikol nový názov spoločnosti – Victorinox.

·        1945 – po 2. svetovej vojne nakúpili Spojené štáty americké švajčiarske dôstojnícke nože pre vojakov a úradníkov americkej armády, námorníctva a letectva. Američania tieto nože volali „Swiss Army Knife“ a tento názov je dodnes používaný vo všetkých anglicky hovoriacich krajinách.

·        1969 – spoločnosť získala novú päť poschodovú budovu, kde vyrábala domáce a profesionálne nože.

·        1980 – došlo k najväčšej expanzii podniku. Výrobné, kancelárske a skladovacie priestory sa zväčšili z 11 000 m² na 27 000 m². Pracovalo tu 730 zamestnancov a ročné tržby presiahli 65 miliónov                        švajčiarskych frankov.

·        1989 – spoločnosť uviedla na trh v USA „Swiss Army Watches“ (hodinky švajčiarskej armády), ktoré zaznamenali veľký úspech.

·        1992 – v Japonsku bola založená prvá predajná pobočka. V nasledujúcich rokoch vznikli ďalšie sesterské firmy v MexikuBrazíliiPoľskuČíneVietname a Čile.

·        1999 – založením Victorinox Watch SA v Bonfole znamenala expanziu hodinárskeho odvetvia. Za účelom posilnenia značky Victorinox a zvýšenia jej príťažlivosti sa začala rozvíjať linka „cestovná                        výbava“. Výroba bola možná iba s licenciou, ktorá kládla vysoké nároky na kvalitu.

·        2000 – bola zriadená Victorinox Foundation (Nadácia Victorinox), ktorej hlavným cieľom bolo poskytovať istotu zamestnania v dlhodobom horizonte a zaistiť finančnú nezávislosť.

·        2001 – vznikli odevné kolekcie podnikania a voľného času určené pre severoamerický trh, ktoré poskytovali zákazníkom rovnakú kvalitu ako švajčiarske armádne nože. Všetkých päť kategórií produktov              (náradie, domáce a profesionálne nože, hodinky, móda a cestovná výbava) sa prvýkrát spoločne predstavili vo vlajkovom obchode v Soho v New Yorku.

·        2002 – Victorinox sa stala jediným akcionárom spoločnosti Swiss Army Brands Inc. v USA.

·        2005 – 26. apríla spoločnosť prevzala konkurenčnú firmu Wenger SA. Tým sa Victorinox dostala do pozície jediného výrobcu a dodávateľa viacúčelových nožov pre švajčiarsku armádu.

·        2006 – továreň na hodinky sa presunula do Porrentruy. Spoločnosť mala asi 900 zamestnancov, ktorí za rok vyrobili zhruba 34 000 švajčiarskych armádnych nožov, 38 000 kusov multifunkčného                          náradia a 30 000 kuchynských a domácich nožov. Približne 90 % výrobkov sa vyviezlo do viacej ako 100 krajín.

·        2007 – Victorinox založila novú spoločnosť Victorinox Swiss Army Fragrance AG. Bývalá parfumová linka spoločnosti Wenger bola premiestnená a označená emblémom Victorinox.

·        2008 – v New Bond Street v Londýne bol otvorený prvý európsky značkový obchod Victorinox.

·        2009 – spoločnosť má viac ako 1 700 zamestnancov po celom svete a jej ročné tržby sa pohybujú okolo 500 miliónov švajčiarskych frankov.