Ako si vybrať správny bicykel

Výber správneho typu bicykla nie je až taký jednoduchý proces, ako by sa zdalo. Aby sme Vám pomohli zorientovať sa, tak Vám v tomto článku opíšeme základné typy bicyklov.

Pred kúpou bicykla je dôležité uistiť sa, akým spôsobom a ako intenzívne budete bicykel používať. Pre toho, kto sa venuje cyklistike aktívne, je to veľmi jednoduché, má svoje skúsenosti a výber bicykla býva často jasný. Naopak ten, kto dlhú dobu na bicykli nesedel, nemá v dnešnej dobe jednoduchý výber. Trh ponúka veľké množstvo druhov bicyklov určených na rôzne účely.

Základné typy bicyklov: 


HORSKÉ BICYKLE (MTB)

Horské bicykle sú vhodné na jazdu v teréne, prevažne mimo cesty. Rámy MTB bicyklov sú nižšie, často veľmi rôznorodo tvarované. Horské bicykle sa delia na dve hlavné skupiny podľa odpruženia:

Bicykle s prednou odpruženou vidlicou (Hardtail)

 

Do tejto skupiny bicyklov patria bicykle od horských bicyklov na rekreačné vyžitie v prírode, až po pretekárske super ľahké stroje určené pre náročných jazdcov. Do tejto spoločnosti patria aj MTB bicykle určené na dirt/street a fourcross.

Celoodpružené bicykle (Full)

 

Tieto bicykle sa ďalej delia na rôzne typy podľa zdvihu odpruženia.

(100-120mm) sú určené na rekreačné, športové alebo pretekárske nasadenie

(120-160mm) sú bicykle z kategórie trail a enduro, ide o bicykle pre náročnejší terén

Bicykle so zdvihom okolo 200mm sú zjazdové bicykle určené na najdivokejšiu jazdu z kopca

Nie je to len zdvih odpruženia, čo rozdeľuje horské bicykle na jednotlivé druhy. Bicykle sa líšia geometriou, typmi plášťov, systémom pruženia, tvarom a šírkou riadidiel, materiálmi rámov atď.

 

KROSOVÉ BICYKLE, TREKINGOVÉ BICYKLE

Bicykle vhodné na výlety a do ľahšieho terénu s prevahou spevnených ciest a cyklotrás. Charakteristické sú vzpriameným pohodlným posedom  a 26'', 27,5'' alebo 28'' ráfikmi s užšími plášťami s nevýrazným vzorom. Na rámoch nájdete návarky pre nosiče, blatníky, stojany a pod. Krosové bicykle sa od trekingových líšia športovejším prevedením a hrubším vzorom plášťov pre lepšiu priľnavosť v teréne.


MESTSKÉ BICYKLE

Pre mestské bicykle je typická jednoduchosť vzhľadu, hladšie plášte, pohodlný vzpriamený posed, kryty reťaze pre možnosť jazdy v civilnom oblečení. Mestské bicykle sa vyrábajú v rôznych veľkostiach a prevedeniach od jednoprevodových po prevodovky v náboji. Zväčša sa vyrábajú s blatníkmi a rozmermi kolies 26'' alebo 28''.

ELEKTRO BICYKLE

Najnovší typ bicyklov na trhu. Elektro bicykle vďaka svojmu zabudovanému elektromotoru dokážu pomôcť jazdcovi pri jazde. Ak má cyklista problém s horšiu pohyblivosť telesnej schránky, týmto spôsobom si jazdu znova dokáže naplno vychutnať a už sa nemusí viacej obmedzovať. V strmom stúpaní, kde z bežného bicykla zosadne, na elektro bicykli šliape ďalej s úsmevom na perách. Na elektro bicykli prejdete danú trasu omnoho ľahšie a s odosť menším vysilením ako na klasickom bicykli.

 

CESTNÉ BICYKLE

Cestné bicykle sú určené na športovú a pretekársku jazdu na ceste. Od ostatných bicyklov sa líšia osadením, geometriou a kvalitou rámu. Špičkové bicykle vážia okolo 6-7kg pri zachovaní neuveriteľnej pevnosti. Charakteristické sú 28''kolesá, hladké plášte a nízko položené zahnuté riadidlá (barany). Existujú aj Fitness bicykle, ktoré sú od cestných odvodené a líšia sa hlavne rovnými riadidlami. Posed na týchto bicykloch je vzpriamený a sú pohodlnejšie. 

BMX & FREESTYLE BICYKLE

Tieto bicykle sú veľmi obľúbené medzi mládežou. Ich geometria je skonštruovaná a upravená hlavne pre jazdu na rampách a na robenie rôznych trikov. Tieto bicykle majú jeden prevod, jednu alebo žiadnu brzdu a zosilnené ráfiky, zväčša 20'' ale niekedy aj 26''.

 

DETSKÉ BICYKLE

Bicykle pre malých, začínajúcich cyklistov. Veľkosti detských bicyklov sa určujú podľa priemeru kolies v palcoch (12/16/20/24), zatiaľ čo bicykle pre dospelých sa určujú podľa veľkostí rámu. Delia sa na chlapčenské a dievčenské. Kúpa bicykla pre dieťa nie je ľahká a preto treba vždy pred kúpou poriadne dieťaťu daný bicykel vyskúšať.